Cukiernicze cacka
Ciastka i historia
Kurtoskalacs, Czesky Trydelnik, Chimney-cake, Baumkuchen, Kołacz węgierski, Ciastko kominkowe.
Tak wiele krajów i tak wiele nazw. Która z nich jest właściwa?
Ciastka kominkowe są uważane są za integralną część kultury przez wiele ludów Karpat. Ich pochodzenie, proces przygotowania i historia są bardzo zawiłe. Istnieje co najmniej kilka ludowych legend o powstaniu tego ciekawego rodzaju słodyczy.
Według jednej z nich nazwa „Kurtos” – kominowe, „Kalacs” – Ciastko pochodzi z regionu Székely we wschodniej Transylwanii, gdzie było bardzo popularne wśród najlepszych wojowników - Székelów. Ogólnie przyjęta węgierska nazwa właśnie stąd pochodzi, bowiem gotowe ciasto przypomina komin, który Székelrzy nazywają „kürtő”.
Inna legenda mówi że ciasta kominkowe pochodzą z czasów pierwszych podbojów Węgier przez Hunów. Najeźdźcy swoje pierwsze Kurtosze wypiekali z zagrabionych składników nawijanych na maczugach i wkładanych w ogień ogniska.
Obecnie, stara receptura i nowoczesna technologia pieczenia idą w parze, Kurtos Kalacs jest obecny w piecach całego świata. Możecie znaleźć to niepowtarzalne ciastko w Słowenii, Czechach, Węgrzech, Rumunii, Cyprze, Estonii, Francji, Niemczech, Włoszech, Holandii, Serbii, Wielkiej Brytanii, Turcji, Kambodży, Indonezji, Filipinach, Japonii, Egipcie, Brazylii, Australii , Kanadzie, USA, Hawajach i oczywiście w wielu miejscach w Polsce. Zapraszamy gorąco !!!
Szkolenie, receptury, doradztwo.